илюстрация: it:Utente:Roccuz, УикипедияСпоред легендата, за да предотврати навика на своите гости

...
илюстрация: it:Utente:Roccuz, УикипедияСпоред легендата, за да предотврати навика на своите гости
Коментари Харесай

13 май 1637 г. - Ражда се съвременният кухненски нож

илюстрация: it:Utente:Roccuz, Уикипедия

Според легендата, с цел да предотврати навика на своите посетители да чоплят зъбите си с върха на камите си, с които се хранят, кардинал Ришельо издава заповед, с която постановява всички принадлежности за рязане по масата да са със заоблен връх. Ражда се актуалният кухненски нож.

Преди неочакваното ентусиазъм да удари кардинала, хранещите се по принцип са употребявали ками, с цел да разрязват залците си. Впоследствие са поемали с ръка или посредством лъжица. Да, вилицата е съществувала още от древен времена. Въпреки нейната деловитост обаче, до XVII в. тя се е срещала относително рядко на запад даже и измежду френските кралски особи, на които Ришельо е служил абсолютно.

За негативно време всички полудяват по новите ножове и се снабдяват с тях. Този вид острие става общоприето в цяла франция откакто Луи XIV (който, сходно на множеството крале си е имал свои аргументи да не желае ножове с огромни остриета да се размотават на масата край него) ги постановява с указ като универсални.

Разбира се, кардинал Ришельо е бил доста повече от елементарен ножар. Той постоянно е именуван Главен Кралски министър и заради това се смята, че е първият министър-председател в историята. Чрез ограничение властта на благородниците, той трансформира Франция в мощно централизирана страна. Той съумява да укрепи кралската власт и да потуши локалните фракции. Установява непоклатимост в страната, до момента в който в останала част на Европа гори Тридесетгодишната война. Негова основна външнополитическа цел е да ограничи мощта на Австро-Испанската Хабсбургска династия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР